Sitede, apartmanda 20 bin dolara 25 kW güneş yatırımının önü açıldı

BOTR

Yeni Üye
Güç Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 10 Mart tarihinde yaptığı görüşmede alınan karar Resmi Gazete’de yayınlanarak apartman, site, cami, çiftlik, villa üzere ticari olmayan alanlarda 10 kilowatta Kadar Güneş Gücüne Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri İçin metot ve temellerde değişiklik yapılarak 25 kW olarak revize edildi.

Yani kelam konusu alanlarda lisanssız güneş gücü yatırımı için bir sayaca bağlı 10 kW olan kapasite üst hududu 25 kW’ye yükseltildi. Alan müsaitse birden çok sayaca bağlı yatırım yapmak da mümkün olabilecek.

Ticari güneş gücü yatırımları uzun vakittir teşvik edilirken, kelam konusu kararla elektrik kesintilerinin akabinde kişisel elektrik üretim kapasitesinin ve gereksinim fazlasının elektrik şebekesine enterge edilme kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Şubat ayında rüzgar ve güneş gücü yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti üzere mevcut dayanakların kapsamı genişletilerek, güneş ve rüzgar gücünden elektrik üreten lisanssız faaliyetler kapsamındaki yatırımların dördüncü bölge takviyelerinden yararlanmasının önü açılmıştı. bu biçimdece güneş ve rüzgar gücü yatırımcılarına yüzde 18 KDV istisnası ve gümrük vergisine ek olarak yüzde 30 oranında da dördüncü bölge vergi indirimi uygulanacak.

25 KW yatırımın maliyeti ne kadar?

Bölüm yetkilileri 10 kW kapasite için 10 bin dolar (yaklaşık 150 bin TL) yatırım gerekirken, 25 kW için yatırımda ölçek maliyeti dikkate alındığında tam birebir oranda artış olmasa da bugünkü fiyatlarla yaklaşık 20 bin dolar (300 bin TL’ye yakın) yatırım gerektiğini belirtiyor.

Güneş Gücü Sanayicileri ve Sanayisi Derneği yetkilileri kelam konusu yatırımın daha yaygın hayata geçebilmesi için mevcut tüketici kredi vadelerinin kâfi olmayacağını, uzun vadeli mortgage gibisi kredilerin devreye girmesi gerektiğini belirtiyor.

50 bin TL’nin üstündeki kredilerde azami vade geçen yıl Eylül ayında 36 aydan 24 aya indirilmişti. Kesim yetkilileri ortalama 10 yıl vadeyle yüzde 1-2 faizle kredi imkanı sunulduğu takdirde ferdi güneş gücü yatırımlarının artabileceği görüşünde.

10 kW güneş gücü elektrik üretim sistemi ile bir konutun elektrik muhtaçlığı için konutta klima, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, aydınlatma lambaları, televizyon, buzdolabı, bilgisayar üzere elektrikli aletler çalıştırabiliyor. Aylık elektrik tüketimi ortalama 1400 Kwh’ye kadar olan yerler için uygun kabul ediliyor.

100-120 metrekare alan gerekiyor

Çatı GES santrali kapasitesinin 25 kW’ye çıkarılmasıyla hayli daireli siteler üzere alanların ortalama 5 yıl içerisinde yatırımın geri dönüşü kuralıyla gereksinimini karşılayıp devir ve mevsim olarak değişen ölçülerde gereksinim fazlasını şebekeye satması mümkün olabilecek.

Çatı güneş gücü sistemi kurmak için birinci vakit içinderda bulunulan vilayetteki elektrik dağıtım şirketine başvururak müsaade almak gerekiyor. Ayrıyeten sistemi kuran şirket tarafınca projelendirme prosedürü yerine getiriliyor.
10 kW kapasiteli çatı sistemi kurmak için ortalama 60 metrekarelik alan gerekirken, 25 kW kapasiteye bakılırsa yeni teknoloji paneller dikkate alındığında 120-150 metrekarelik alan gerekeceği belirtiliyor.

Güç Yatırımcıları Derneği Lideri Cem Özkök: Güneşten elektrik üretimi ve kullanmasının tabana yayılması hızlanacak

10 kW’a kadar güneş gücüne dayalı elektrik üretim tesisleri için, EPDK’nın aldığı karar üzerine, ilgili yöntem ve temellerde değişiklik yapılarak 25 kW olarak revize edildi. Güneş gücü üretimi ve kullanmasının tabana daha fazla yayılması açısından bunu olumlu bir karar olarak kıymetlendiriyoruz. Zira güneş gücünden elektrik üretimi yapmak isteyen ve daha büyük çatı alanına sahip olan villa üzere tekil konutlar bu düzenlemeden yararlanarak daha fazla elektrik üretebilecek. Bu da ülkemizde güneş gücünden elektrik üretimini artıracak bir uygulama olacak.