Sonraki Gün Hapı ve Prezervatifin Yerini Alabilecek Yeni Bir Sistem: Erkekler İçin Doğum Denetim Hapı

amerikali

Yeni Üye
Doğum denetim biçimlerine bir yenisi daha eklendi, o da erkekler için doğum denetim hapı! Hapları fareler üzerinde deneyen ve yan tesir görmeyen araştırmacılar, beşerler üzerinde klinik deneylere başlamak için hazırlanıyor. Buyurun ayrıntılara ????

Kaynak: https://news.sky.com/story/contracept…

Erkekler için prezervatif ve vazektomiye alternatif olabilecek yeni bir doğum denetim sistemi bulundu.

ABD’li araştırmacılar, fareler üzerinde deneyip yan tesir görmedikleri erkekler için doğum denetim hapı üzerinde çalıştıklarını ve yapılan testlerde bu hapın gebeliği önlemede yüzde 99 tesirli olduğunu duyurdu.

Abdullah Al Noman, “Bilim insanları erkekler için kontraseptif ilaçlar üretmek için on yıllardır çalışıyor lakin şu ana kadar onaylanmış ve piyasaya sürülmüş bir ilaç yok” dedi.

Tek kullanımlık kondom ve geri dönüşü hayli sıkıntı olan vazektomi haricinde öbür bir doğum denetim usulü bulunmayan erkekler için bu haplar yüksek oranda muvaffakiyet vadediyor.

Yapılan deneylerde ilacın rastgele bir yan tesir yapmadığı söyleniyor.

‘Testesteronu gaye alan klinik deneylerin kilo alımı, depresyon ve kolesterol düzeylerinde artış üzere yan tesirlere sebep olduğu için bu yan tesirlerden kaçınmak için hormonal olmayan bir kontraseptif ilaç üzerinde çalışmaya başladık.’

Araştırmacılar hormonal olmayan bir ilaç geliştirmek için testesteronu değil RAR (retinoik asit reseptörü) alfa denilen bir proteini maksat aldı.

Sperm oluşumu, hücre büyümesi ve embriyo gelişmeninde epey büyük bir rol oynayan retinoik asitin RAR-alfa ile bağlantıya girmesini engelleyen bilim insanları, çalışmaların kararında deneklerde bariz bir yan tesir gözlemlenmediğini söylemiş oldu. Hap almayı bıraktıktan daha sonra farelerin 4-6 hafta daha sonra olağan işlevlerine döndükleri de gözlemlendi.

Araştırmacılar bu yılın ikinci yarısında insan üzerinde yapılan klinik deneylere başlamayı umut ediyor.

Fareler üzerinde gebeliği önlemede yüzde 99 başarılı olan bu sistemin beşerler üzerinde tıpkı başarıyı gösterip göstermeyeceği bir muamma. İnsan deneylerine bu yılın sonlarında başlayacağını düşünen araştırmacılar, fareler ile beşerler üzerinde yapılan deneylerin birebir misal sonuç vereceğinin garantisinin olmadığını söylemiş oldu.