Ürküten açıklama: İntihar eden çiftçi sayısı artıyor

mudhaber

Aktif Üye
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde, geçtiğimiz salı günü yaşanan zirai ddaha sonrasında ziyanı yerinde inceleyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’e açıklamada bulunan Ziraat Odası Lideri Ali İhsan Ülgen, son üç yıl içerisinde borçları sebebiyle intihar eden çiftçi sayısının 20 olduğunu tabir etti. Ülgen, bu yıl sayının artmasından korktuklarını belirtti.

Türkiye’de üzüm üretiminin yüzde 85’ini karşılayan Manisa’nın kimi ilçelerinde geçtiğimiz salı günü yaşanan ani don olayı bağları olumsuz tarafta etkiledi. Don olayı sebebiyle yeni filizlenmeyen bağların kimilerin yüzde 70 oranında, birtakım bağlarda ise yüzde 80 oranında ziyan yaşandı.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, zirai don hadisesinin en çok etkilediği Sarıgöl ilçesindeki bağlarda incelemede bulunarak yaşanan ziyanı yerinde inceledi. İnceleme sırasında CHP’li Başevirgen’in yanında yer alan Sarıgöl İlçe Lideri Ali İhsan Ülgen yaptığı açıklama ile hem artan girdi maliyetlerinin birebir vakitte bu hafta ortasında yaşanan don hadisesinin üretici üzerinde yaşattığı aksilikleri gözler önüne serdi.

“VERDİKLERİ DAYANAKLA 1 LİTRE MAZOT ALINAMIYOR”

Sarıgöl Ziraat Odası Lideri Ali İhsan Ülgen CHP’li vekile yaptığı açıklamada, ilçedeki bağların büyük bir kısmının don sebebiyle ziyan gördüğünü, artan girdi maliyetleri sebebiyle beli bükülen üzüm üreticisinin bu yıl büyük ziyan goreceğini lisana getirdi.

Devletin ulusal bütçesinin yüzde 1’lik hissesinin çiftçiye ayrılması gerektiğinin altını çizen Ziraat Odası Lideri Ülgen şu sözlere yer verdi:

“Devletin ulusal bütçesinin yüzde 1’i çiftçiye ilişkin değil mi? Bizim hakkımızı devlet vermesi lazım. Bizim paramızı isteyin. Mazot ve gübre olmak üzere dönüm başı toplam 20 lira dayanak veriliyor. Ne kadar komik bir sayı.

Verdikleri takviye bir litre mazot parası bile etmiyor. Beş kilo yaş üzümden bir kilo kurum üzüm alınıyor. Artık bir kilo kuru üzümün parası 1 litre mazot parası bile etmiyor. Bu tarım batmış. Bu siyasetçileri anlamıyorum. Cumhurbaşkanını kapatmışlar saraya, adama hakikat bir şey anlatmıyorlar sanırım. Cumhurbaşkanı ile tıpkı yaştayız. Ben kaç yıllık oda lideriyim, kendisinde bu ülkenin kaç yıllık Cumhurbaşkanı. Bizimle görüşsün. Niçin görüşmüyor.”

“BORCUNU ÖDEYEMEYEN ÇİFTÇİ İNTİHAR EDİYOR”

Oda lideri Ülgen açıklamasının devamında, artan girdi maliyetleri sebebiyle üreticinin borçlarını ödeyemediğini borçlarını ödeyemeyen çiftçinin buhrana girerek intihar ettiğini tabir etti.

Lider Ülgen yaşanan ürkütücü tabloyu şu sözlerle lisana getirdi: “Üretici artık borcunu ödeyemez hale geldi. A bankasından borç alıp B bankasına ödüyor. Yani borcunu borçla kapatmaya çalışıyor. Son 3 yıldır borçları yüzünden ilçemizde 20 çiftçi intihar etti. Bu senede de artabilir.

Bunun telaşı içerisindeyiz. Zira bu sene geçtiğimiz yılla bakılırsa daha ağır. Şayet Sarıgöl’de ilaç ve gübre bayileri çiftçiye veresiye vermese bağlar artık bakılacak biçimde değil. Kimse ilaç atamaz. Herkes veresiye çalışıyor.

Bu memleket bitti artık. Çok üzülüyorum. yıllardır çiftçiyiz bu yıl bu biçimde bir şey görmedim. Şu anda Sarıgöl’de bağların yüzde 95’i bankalara ipotekli. Benim bağım bile ipotekte. Yalnızca bankalara çalışıyoruz. Bağları satsan bankaları olan borç bile ödemez.”

“BORCU BORÇLA KAPATMAKTAN BIKTIK”

Ziyarette don olayı sebebiyle bağının yüzde 70’nin ziyan gördüğünü tabir eden üzüm üreticisi Nevzat Balcı ise, bu sene bağından epey düşük randıman alacağını belirterek,

“18 dönümlük bağımda yüzde 70 ziyan var. Geri kalanında ne olacağını da bilmiyorum. Bu yıl parasızlıktan TARSİM’e dolu için sigorta yaptırabildim. Soğuk için sigorta yaptıramadım. Bu niçinle yaşanan ziyandan dolayı sigortadan bir kuruş para alamayacağım.

Bu sene gübre bile alamadım. İmkansızlıktan gübre atamadım. Bankadan aldığım kredilerle geçimimi sürdürmeye çalışıyorum. Bağ ne kadar benim üzere gözükse de bankaya ipotekli. Yani ben kendi bağımda şuanda çalışan pozisyondayım. Ne olacak halimiz bilmiyorum. Bizim bahtımız bu mu? Borcu borçla kapatmaktan bıktık.”

5 BİN DEKARLIK ALANDA ZİYAN VAR

Sarıgöl ilçesinde don vuran alanlarda inceleme yaptıktan daha sonra açıklamada bulunan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, don sebebiyle 5 bin dekarlık bağ alanını ziyan gördüğünü tabir etti.

Başevirgen, don sebebiyle bağları ziyan nazarann üreticilere hemen dayanak verilmesi gerektiğinin altını çizerek şu tabirlere yer verdi:

“Sorduğumuz vakit bize ‘Üreticinin yanındayız. Destekliyoruz’ diyen iktidar temsilcileri artık neredeler? Girdi maliyetlerinin altında ezilen, hatta intihar eden üreticileri artık de don vurdu. Sarıgöl ilçesinde 5 bin dekarlık bağ alanında ziyan var. Üretici bu yıl mahsul alamayacak. Lakin bankalara borçları devam ediyor.

Yüzlerce üretici ise primlerin yüksek olması sebebiyle sigorta bile yaptıramamış. Artık hiç bir çiftçi para alamayacak. Pekala bu ziyanı kim karşılayacak. Çiftçiyi bu bataktan kim kurtaracak. Ulusal gelirin yüzde 1’ini çiftçiye vermesi gereken iktidarın üreticilere sahip çıkması lazım. Yaşanan mağduriyetin giderilmesi konusunda kesinlikle deva üretilmesi gerekiyor.”