vazifeden alınan Boğaziçi Üniversitesi dekanlarına dayanak için yeni bildiri

mudhaber

Aktif Üye
365 akademisyen, Boğaziçi Üniversitesi’nde misyondan alınan dekanlar Prof. Dr. Yasemin Bayyurt Kerestecioğlu, Prof. Dr. Hasret Berk Albachten ve Prof. Dr. İstek Metin Ercan’a dayanak için bir bildiri yayımladı.

Kayyum Rektör Naci İnci tarafınca yönetilen Boğaziçi Üniversitesi’nde Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt Kerestecioğlu, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasret Berk Albachten ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İstek Metin Ercan geçen ocak ayında YÖK tarafınca nazaranvden alındı.

Geçmiş senelerda Boğaziçi Üniversitesi’nde misyon yapmış 365 akademisyen, üç fakültenin dekanlarının bakılırsavden alınmasına ve yerlerine dışardan atanmasına bir bildiriyle reaksiyon gösteren 46 akademisyene takviye verdi. “Boğaziçi Üniversitesi’ni seçilmiş dekanları nazaranvlerine iade edilsin” başlık bildiri şöyleki:

“GÖREVLERİNE İADE EDİLSİN”

“Üniversitemize bir yılı aşkın müddettir yapılan müdahaleler ve son olarak üç fakültemizin dekanlarının misyondan alınmaları hakkında, on 40 yılda kurumumuzun Senato ya da İdare Konseyinde vazife yapmış 46 öğretim üyesinin aşağıdaki açıklamasını destekliyoruz.”

Ortalarında Prof. Dr. Ayşe Buğra, Prof. Dr. Ethem Eldem, Prof. Dr. Şevket Pamuk ve Prof. Dr. Binnaz Toprak’ın da bulunduğu 46 akademisyen geçen ay yayımladıkları bildiride şu tabirleri kullanmıştı:

“19 Ocak 2022’de Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlarının tıpkı anda, tıpkı süreçle YÖK tarafınca bakılırsavden alınmalarını takiben, 5 Mart 2022’de bu üç fakültemize üniversitenin tüm yerleşik süreçleri çiğnenerek kurum haricinden dekan ataması yapıldığını öğrendik.

“ÖZERK YAPIYA SEKTE VURDU”

Bir yılı aşkın müddettir üniversitemize yapılan müdahaleler ve bunun kararında ortaya çıkan idare kusurları ve son olarak da üç fakültenin dekanlarının hukuksuz olarak bakılırsavden alınmaları üniversitemizin liyakate dayalı, özerk, özgür ve iştirakçi yapısına sekte vurmuştur.

“HAKKANİYETE SIĞMAYAN UYGULAMALAR”

Üniversitemizin en değerli iki organı olan Üniversite İdare Heyeti ve Senatosunun yasal, yasal ve geleneklerine uygun demokratik yapısı yinelenmiş oy kullanma ve üniversite haricinden atamalar üzere ciddiyetten uzak ve hakkaniyete sığmayan uygulamalarla yara almıştır.

Biz aşağıda imzası bulunan öğretim üyeleri yıllar ortasında üniversitemizin üst idaresinde kurumun işleyişinde aktif rolü olan vazifelerde bulunduk. Aldığımız tüm nazaranvleri Senatomuzun 2012 tarihindeki Temel Prensipler Dokümanında de yer alan bilimsel özgürlük, akademik özerklik, liyakate dayalı, iştirakçi, şeffaf ve hesap verebilir yönetişim unsurları çerçevesinde yürüttük. Bu prensiplerin sürdürülmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

YIPRATILMASINA RAZI DEĞİLİZ

İlgili fakülte mensuplarına danışılmadan, kurumu tanımayan ve kurumun tanımadığı üç öğretim üyesinin dekan olarak atanmalarını esefle karşılıyoruz.

Üniversitemizin liyakat ve demokratik prensipler çerçevesinde işleyen ve muvaffakiyetinin temeli olan kurumsal yapısının yıpratılmasına razı değiliz.

Seçilmiş Dekanlarımızın hukuksuzca bakılırsavden alınmasını kabul etmiyor, vazifelerine iade edilmelerini talep ediyoruz. Kamuoyuna hürmetlerimizle duyururuz.”