Yargıtay, FETÖ’nün ‘sıkıyönetim komutanına’ verilen cezayı onadı

mudhaber

Aktif Üye
FETÖ/PDY’nin darbe teşebbüsü sırasında ‘Yurtta Sulh Kurulu’nca hazırlanan listede ismi ‘Kayseri sıkıyönetim komutanı’ olarak geçtiği belirtilen eski Kayseri Garnizon Kumandanı Tümgeneral İsmail Yalçına verilen 14 yıl 3 ay mahpus cezasını, Yargıtay onadı.

Devrin Kayseri Garnizon Kumandanı Tümgeneral İsmail Yalçın, 15 Temmuz 2016’daki darbe teşebbüsünün akabinde İstanbul’dan kara yoluyla geldiği Kayseri’de gözaltına alındıktan daha sonra tutuklandı. FETÖ/PDY’nin hazırladığı kelamda ‘Yurtta Sulh Konseyi’ listesinde ismi ‘Kayseri sıkıyönetim valisi, kumandanı ve belediye başkanı’ olarak geçen Yalçın, 11 Temmuz 2018de ağırlaştırılmış ömür uzunluğu mahpus cezasına çarptırıldı.

İsmail Yalçın, sonucu, avukatı aracılığıyla Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’nce de ömür uzunluğu mahpus cezası, ‘eksik soruşturma’ sebebi öne sürülerek bozulurken, evrak, bir daha yargılama için mahallî mahkemeye gönderildi. İsmail Yalçın, bir daha yargılandığı davanın 23 Eylül 2020de görülen son duruşmasında, “Dosyadaki tüm kanıtlar, benim hatasız olduğumu ortaya koymaktadır. FETÖ ile hiç alakam yoktur. Toplu iğnenin ucu kadar hatam yok. Hatasızım, beraatimi istiyorum” dedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık İsmail Yalçın’a ‘Anayasal tertibi ortadan kaldırmaya teşebbüs etme’ cürmünden verilen ömür uzunluğu mahpus cezasını, bir daha yapılan inceleme kararı ‘silahlı terör örgütü üyesi olma’ hatası kapsamında kıymetlendirerek, 14 yıl 3 aya mahpus cezasına çevirerek, tutukluluk halinin devamına karar verdi.

YARGITAY ONADI

Lokal mahkeme tarafınca bir daha yargılanan ve cezası düşürülen İsmail Yalçının evrakı bir daha temyiz edilerek, Yargıtaya gitti. Evrakın geldiği 3üncü Ceza Dairesi, sanık hakkında verilen cezaya yapılan itiraz taleplerinin yerinde görülmediğine vurgu yaparak, temyiz müracaatlarının temelden reddine karar verdi.

Ceza Dairesi, mahallî mahkemenin sonucunda yordama ve temele ait rastgele bir hukuka karşıtlığın bulunmadığı, bozma öne sürülen sebebinde istenen eksikliklerin tamamlandığı, kanıtlarda ve süreçlerde de eksiklik olmadığı, cezaların yasal bağlamda uygulandığının anlaşıldığını kaydetti. Ceza Dairesi tarafınca verilen onama sonucunın oy birliğiyle alındığı açıklandı. DHA