YÖK’ten 9 vakıf üniversitesinde inceleme

mudhaber

Aktif Üye
Yükseköğretim Konseyi tarafınca, birtakım vakıf üniversitelerinde akademisyenlerin maaşları ve işten çıkarılmalarına yönelik şikayetlerle ilgili 9 vakıf üniversitesinde inceleme başlatıldığı belirtilerek, mevzuata karşıt tespitlerin olması halinde ilgili yükseköğretim kurumuna tedbirler uygulanacağı bildirildi.

YÖK’ten yapılan açıklamada, şöyleki denildi.

* 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ek 8’inci hususuna 7243 sayılı Kanun’un 11’inci hususuyla ‘Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına bakılırsa devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen fiyat meblağından az fiyat verilemez.

* Bu fıkra kapsamında devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal fiyatın hesaplanmasında ilgili mevzuat uyarınca aylıklara ait kararların uygulandığı takıma bağlı ödemeler dikkate alınır’ hükmü eklenmiş olup kelam konusu karar Kanun’un Resmi Gazete’de yayımlandığı 17 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

* Hususa ait 5 Mayıs 2020 tarihindeki Yürütme Heyeti toplantısında ise ‘vakıf yükseköğretim kurumlarının, öğretim elemanlarına unvanlarına bakılırsa ödeyecekleri fiyat tipine mukavelelerde yer verilmesi ve sonuçlarının karşı tarafça anlaşılmasının temin edilmiş olması kaidesiyle; devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal fiyatın net yahut brüt ölçüsünden birisini temel alabileceklerine’ karar verilmiş olup bu konu vakıf yükseköğretim kurumlarına bildirilmiştir.

“DENETLEME SÜRECİ KAMUOYUNA PAYLAŞILACAK”

Akademisyenler tarafınca iletilen şikayet dilekçelerinin acilen değerlendirildiği aktarılan açıklamada, şu tabirlere yer verildi:

* Öteki taraftan vakıf yükseköğretim kurumlarında bakılırsav alan akademisyenler tarafınca fiyat ödemelerine ait Başkanlığımıza gelen şikayet dilekçeleri acilen değerlendirmeye alınmış olup mevzu hakkında 9 Şubat 2022 tarihindeki Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nda; ‘vakıf yükseköğretim kurumlarına öğretim elemanlarına fiyatlarının vaktinde ve mevzuata uygun olarak ödenmesi konusunda gerekli dikkat ve itinanın gösterilmesi konusunun hatırlatılmasına’ karar verilmiştir.

* İlgili karar vakıf yükseköğretim kurumlarına 2 Mart 2022 tarih ve 14390 sayılı yazımız ile bildiri edilmiştir. bir müddetdir basına yansıyan kimi vakıf üniversitelerindeki akademisyenlerin maaşları ve işten çıkarılması ile ilgili şikayetler üzerine YÖK gerekli inceleme ve soruşturmaları başlatmıştır.

* Akademik işçilerden fiyatlarının mevzuata uygun belirlenmediği ve maaşlarına artırımların yansıtılmadığı konularında yapılan şikayetler üzerine 3 Mart 2022 tarihindeki ve 5 Nisan 2022 tarihindeki yazılarımızla toplam 9 vakıf yükseköğretim kurumuna Yükseköğretim Denetleme Konseyi Başkanlığı tarafınca inceleme başlatılmıştır.

* Kelam konusu üniversitelerdeki şikayetleri denetlemek üzere YÖK Denetleme Kurulu’ndan iki üye ve müfettişler nazaranvlendirilmiştir. İncelemeler mevzuat kapsamında yapılmakta olup mevzuata alışılmamış tespitlerin olması halinde Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 25. Unsuru kapsamında ilgili yükseköğretim kurumuna tedbirler uygulanacaktır.

* Ayrıyeten denetleme süreçleri ile ilgili olarak süreç şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılacaktır.