Yurt dışı lojistik dağıtım ağı kuruluşlarına devlet dayanağı

BOTR

Yeni Üye
Gümrükleme, dağıtım, katma kıymetli lojistik hizmetleri ve tedarik zinciri idaresi hizmetlerinden en az birini yerine getiren, yurt haricinde konseyi lojistik dağıtım ağı (YILDA) kuruluşları yüzde 70 oranında ve 60 milyon TL’ye kadar desteklenecek.

Yurtdışı lojistik dağıtım ağlarının desteklenmesine ait Cumhurbaşkanı sonucu Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Destekleme sonucu, ilgili ülkede en az 5 bin metrekare depo alanı yahut ilgili ülke plakalı en az 50 ticari araca sahip Türkiye’de yerleşik lojistik şirketleri ya da bunlar tarafınca kurulan en az yüzde 51 oranında payına sahip olunan Türk sermayeli şirketlerini kapsıyor. Bu şirketler, Ticaret Bakanlığı, kamu kurum ve kuruluşları ve sektörel çatı kuruluşları ile ilgili hizmet dalındaki öteki kuruluşları söz eden işbirliği kuruluşları tarafınca belirlenecek.

60 milyon TL’ye varan dayanak

Buna nazaran, Ticaret Bakanlığı tarafınca belirlenen YILDA şirketlerinin yurt haricinde birinci defa kurulan tesisleri, bu tesisler ile entegre çalışacak dağıtım ağının cep depolarının ve bu ağın işletilmesine yönelik masrafları ile yurtdışı stratejik varlık (YSV) kiralanması ve işletmesi masrafları yüzde 70 oranında ve YILDA başına en çok 60 milyon TL’ye kadar desteklenecek.

Bu kapsamda, yurtharicinde kiralanan üçüncü parti lojistik hizmetlerinin satın alındığı, bakanlıkça uygun görülen cep depolar ve tesislerin sarfiyatları birinci 2 yıl yüzde 70, öbür yıllar yüzde 50 oranında ve YILDA başına yıllık en çok 24 milyon TL’ye kadar takviye sağlanacak.

Türk menşeli eserlere en az yüzde 50 yer tahsisi

Bu şirketlerin reklam tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yüzde 50 oranında ve YILDA başına yıllık en çok 3 milyon liraya, bu şirketlerde yurt haricinde istihdam edilen nitelikleri bakanlıkça belirlenen birebir anda en çok 10 kişinin brüt fiyatları birinci 2 yıl yüzde 70 öteki yıllar yüzde 50 oranında YILDA başına yıllık en çok 4.8 milyon TL meblağında desteklenecek.

Yük sahipleri ve taşımacılarını birebir platformda buluşturmak üzere Ticaret Bakanlığı tarafınca uygun görülen navlun Borsalarının suramı ve teknik altyapısının oluşturulmasına yönelik masraflara de yüzde 60 oranında ve en çok 3.6 milyon TL meblağında dayanak verilecek.

Şirketlerin YILDA takviye kapsamına alınması için işbirliği kuruluşları tarafınca fizibilite raporunu da içeren bir proje Ticaret Bakanlığı’na müracaat yapılması ve projenin bakanlıkça uygun bulunması gerekiyor.

Bu kapsamda kurulan ve işletilen YILDA’larda Türk menşeli eserlere en az yüzde 50 oranında yer tahsis edilecek