Yurt dışı üretici enflasyonu da üç haneyi gördü

mudhaber

Aktif Üye
Yurt içi üretici enflasyonunun akabinde yurt dışı üretici enflasyonu da şubatta üç haneyi gördü. Yurt dışı ÜFE, şubatta yüzde 106,13’e ulaştı.

Yurt içi üretici enflasyonunun akabinde yurt dışı üretici enflasyonu da şubatta üç haneyi gördü.

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), 2022 yılı Şubat ayında bundan evvelki aya nazaran yüzde 2,35, bundan evvelki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,68, bundan evvelki yılın tıpkı ayına göre yüzde 106,13 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,21 artış gösterdi.

GÜÇTE ARTIŞ YÜZDE 203

Endüstrinin iki bölümünün yıllık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 112,24, imalatta yüzde 106,02 artış olarak gerçekleşti.

Ana sanayi kümelerinin yıllık değişimleri; orta malında yüzde 124,67, güçlü tüketim malında yüzde 94,65, dayanıksız tüketim malında yüzde 86,43, güçte yüzde 203,41, sermaye malında yüzde 88,52 artış olarak gerçekleşti.

AYLIK ARTIŞTA DA GÜÇ BİRİNCİ SIRADA

Endüstrinin iki bölümünün aylık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 3,99, imalatta yüzde 2,32 artış olarak gerçekleşti.

Ana sanayi kümelerinin aylık değişimleri; orta malında yüzde 2,67, güçlü tüketim malında yüzde 1,70, dayanıksız tüketim malında yüzde 1,90, güçte yüzde 11,69, sermaye malında yüzde 1,54 artış olarak gerçekleşti.

PETROL ESERLERİNDE ARTIŞ YÜZDE 203

YD-ÜFE kesimlerinden giysi eşyası yüzde 70,32, basım ve kayıt hizmetleri yüzde 74,81, deri ve ilgili eserler yüzde 80,17 ile endekslerin en az arttığı alt bölümler oldu. Buna karşılık kok ve rafine petrol eserleri yüzde 203,41, ana metaller yüzde 148,50, metal cevherleri yüzde 129,34 ile endekslerin en çok arttığı alt bölümler oldu.

YD-ÜFE kesimlerinden tütün eserleri yüzde 0,02, bilgisayarlar ile elektronik ve optik eserler yüzde 0,62, başka ulaşım araçları yüzde 0,69 ile endekslerin en az arttığı alt bölümler oldu.

Buna karşılık kok ve rafine petrol eserleri yüzde 11,69, öteki mamul eşyalar yüzde 4,87, başka madencilik ve taşocakçılığı eserleri yüzde 4,19 ile endeksin en çok arttığı alt bölümler oldu.

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), makul bir referans periyodunda ülke iktisadında üretimi yapılan ve yurt dışına satışa husus olan mamüllerin üretici fiyatlarını vakit ortasında karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi.