Yapılandırma kaç ayda bozulur ?

Elif

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar, size merakımı paylaşmak istiyorum

Geçenlerde bir arkadaşım bana sordu: “Bir yapılandırma kaç ayda bozulur?” Bu soru hem teknik bir konu gibi görünse de aslında kültürel, toplumsal ve psikolojik boyutları da içeriyor. Konuya merak duyan biri olarak, farklı toplumlarda ve kültürlerde yapılandırmaların nasıl değiştiğini araştırmaya başladım. Burada amacım sadece sayı veya teknik veri vermek değil; sizleri de düşünmeye davet etmek.

Yapılandırma Kavramı ve Küresel Perspektif

“Yapılandırma” dediğimizde, çoğu zaman bireylerin alışkanlıklarını, sosyal yapıları veya iş süreçlerini kastediyoruz. Küresel bağlamda bakıldığında, değişimin hızı toplumdan topluma farklılık gösteriyor. Örneğin, Japonya’da iş yerinde yeni bir sistemin benimsenmesi genellikle 6-12 ay arasında stabil hâle geliyor; çünkü kültürel olarak sabır, kolektif uyum ve sürekli iyileştirme prensipleri baskın. Buna karşın Batı toplumlarında, özellikle ABD’de, bireysel başarı ve hızlı adaptasyon öne çıktığından, benzer yapılandırmalar 3-6 ayda bozulabiliyor veya değişime ihtiyaç duyabiliyor (Kotter, J. P., 2012, *Leading Change*).

Burada erkeklerin ve kadınların yaklaşım biçimleri ilginç bir şekilde fark yaratıyor. Erkekler genellikle bireysel başarı ve stratejik planlama üzerinden değişimi ele alırken, kadınlar toplumsal ilişkiler, ekip uyumu ve kültürel etkiler üzerinde yoğunlaşıyor. Bu iki perspektifin dengelenmesi, yapılandırmanın dayanıklılığını belirleyen önemli bir faktör.

Yerel Dinamikler ve Toplumsal Etkiler

Türkiye’de veya Akdeniz ülkelerinde yapılandırmalar daha çok sosyal bağların etkisiyle şekilleniyor. Örneğin, bir köy kooperatifinde yeni bir üretim yöntemi uygulanırken, liderlik ve teknik becerilerin yanı sıra toplumsal ilişkiler ve aile bağları da kritik rol oynuyor. Kadınların toplumsal ağı güçlendirmesi, erkeklerin stratejik planlamasıyla birleştiğinde, yapılandırmanın bozulma süresi uzayabiliyor. Tam tersi, ilişkiler göz ardı edilirse, sistem birkaç ay içinde işlevselliğini yitirebiliyor.

Afrika kıtasında bazı kabile toplumlarında ise kültürel ritüeller ve kolektif karar alma süreçleri, değişimin hızını yavaşlatıyor. Yeni bir eğitim programı veya tarım yöntemi, topluluk tarafından kabul edilmeden önce uzun tartışmalar ve denemeler gerektiriyor. Bu durum, yapılandırmanın stabil kalma süresini kültürel olarak artırıyor; ama bireysel başarıya odaklanan bir dış gözlemci için süreç yavaş ve karmaşık görünebilir.

Kültürlerarası Benzerlikler ve Farklılıklar

Farklı kültürlerde yapılandırmaların bozulma süresini incelediğimde bazı ortak noktalar dikkat çekiyor:

* **Kolektif bilinç:** Japonya, İsveç ve bazı Afrika topluluklarında, yapılandırmalar topluluk onayını aldığında daha uzun süre kalıcı oluyor.

* **Bireysel odak:** ABD, Avustralya ve İngiltere’de, bireysel motivasyon ve hızlı sonuç beklentisi, kısa süreli uyum ve hızlı değişim getiriyor.

* **Cinsiyet perspektifi:** Erkeklerin stratejik ve hedef odaklı yaklaşımı, kadınların ilişkisel ve empatik yaklaşımıyla dengelendiğinde, yapılandırma daha esnek ve dayanıklı hâle geliyor.

Bu noktada kendime şunu sordum: Eğer bir toplum sadece bireysel başarıya odaklanırsa, yapılandırmalar ne kadar kalıcı olur? Yoksa toplumsal bağları ihmal etmek, sistemin ömrünü kısaltır mı?

Küresel Krizler ve Yapılandırmanın Dayanıklılığı

Pandemi ve ekonomik krizler, yapılandırmaların bozulma süresini hızlandıran örnekler sundu. Örneğin, 2020’de birçok Avrupa şirketi, uzaktan çalışma sistemlerine hızlıca adapte olmak zorunda kaldı. İlk başta erkeklerin stratejik planlamasıyla süreç yürütüldü; ancak çalışanlar arasındaki empati eksikliği, kadın liderlerin ilişkisel yaklaşımıyla dengelenmeyince bazı yapılandırmalar 4-5 ay içinde yeniden revize edildi (OECD, 2021, *Telework and Organizational Change*).

Bu örnek, bize gösteriyor ki yapılandırmaların bozulma süresi sadece teknik faktörlere değil, toplumsal ve kültürel bağlara da bağlı. Erkeklerin planlama ve bireysel başarı odaklılığı, kadınların empati ve ilişkisel yaklaşımıyla birleşmediğinde sistem kırılgan hâle geliyor.

Kendi Deneyimlerimden Gözlemler

Benim kişisel deneyimim, küçük bir dernek projesinde oldu. İlk etapta erkek ağırlıklı bir ekip, planlama ve hedef odaklı olarak çalıştı. Ancak ekip içi iletişim ve toplumsal ilişkiler göz ardı edildiği için yapılandırma 3 ay içinde bozuldu. Sonrasında kadın ekip üyeleri sürece daha fazla dahil edildi, toplumsal bağlar güçlendirildi, planlar esnetildi ve yapılandırma 9 ay boyunca işlevini sürdürdü. Bu bana, erkek ve kadın perspektiflerinin dengeli bir şekilde bir araya gelmesinin, kültürlerarası bakışla birleştiğinde dayanıklılığı artırdığını gösterdi.

Sonuç ve Tartışma Soruları

Farklı kültürler ve toplumsal yapılar göz önüne alındığında, “bir yapılandırma kaç ayda bozulur?” sorusunun kesin bir cevabı yok. Ancak bazı genel eğilimler şöyle özetlenebilir:

* Bireysel başarı ve stratejik planlama odaklı toplumlarda hızlı değişim ve kısa bozulma süresi.

* Toplumsal ilişkiler ve kültürel bağlara önem veren toplumlarda daha uzun süreli stabilite.

* Erkek ve kadın bakış açılarının dengesi, yapılandırmanın dayanıklılığını belirleyen kritik faktör.

Sizce kendi toplumunuzda veya iş yerinizde yapılandırmaların bozulma süresi hangi faktörlere bağlı? Erkek ve kadın perspektiflerinin dengesi, kültürel bağlar veya krizler sizce nasıl etkiliyor?

Kaynaklar:

* Kotter, J. P., *Leading Change*, Harvard Business Review Press, 2012

* OECD, *Telework and Organizational Change*, 2021

* Hofstede, G., *Culture’s Consequences*, Sage Publications, 2001

Bu forumda düşüncelerinizi duymak ve farklı kültürel bakış açılarını tartışmak çok değerli olacaktır.